in ,

Beograd dobija spomenik Agostinu Netu, Široki put u Zemunu i nove sportsko-rekreativne komplekse

Odbornici Skupštine grada usvojili su juče na sednici Plan detaljne regulacije saobraćajnice Široki put u opštini Zemun, kao i niz odluka o izradi planova detaljne regulacije.

Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je obrazlažući tačke koje su se odnosile na urbanizam da su pred odbornicima dva plana detaljne regulacije i šest odluka o izradi planova detaljne regulacije.

– Prvi plan se odnosi na saobraćajnicu Široki put u Zemunu, koja bi trebalo da obezbedi kolski prilaz lokaciji koja je predviđena za reciklažni centar. Kada je u pitanju Plana detaljne regulacije za rasplet nadzemnih vodova na Čukarici, Rajkovici i Voždovcu, u pitanju je važan dokument jer Grad sve više vodi računa o svakom kvadratnom metru i naponska mreža ne bi trebalo da predstavlja problem u privođenju nameni bilo koje lokacije. Takođe, time su obezbeđeni prostori za tri sportsko-rekreativna kompleksa. Kada je u pitanju Odluka o proširenju kompleksa “11. april” na Novom Beogradu, ovde nije u pitanju proširenje objekta, čija se veličina neće menjati, već dograđivanje određenih sadržaja unutar kompleksa. U tom delu grada povećan je broj stanovnika i SC “11. april” mora to da “isprati” – rekao je Stojčić.

On je napomenuo da izmena i dopuna plana detaljne regulacije gradske opštine Obrenovac omogućava da se ova opština razvija kao i svaki drugi deo grada i sprovodi odluke sopstvenih urbanističkih komisija.

Takođe, odbornici su usvojili Odluku u podizanju spomenika Agostinu Netu, prvom predsedniku Republike Angole. Spomenik će biti podignut u parku u istoimenoj ulici između brojeva 22 i 44 na teritoriji opštine Novi Beograd. Kako se navodi u obrazloženju odluke, spomenik se podiže sredstvima ambasade Angole u Beogradu, koja je i inicirala podizanje spomenika.

Odbornici su usvojili i odluku da nova ulica, koja počinje od Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i završava kod ulice Dragana Mancea, ponese ime sprskog arhitekte Zorana Žunkovića. Inicijativu za to dalo je Društvo arhitekata Beograda, sa ciljem da se očuva sećanje na jednog od najznačajnijih arhitekata i projektanata stanice Prokop.

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je obrazložila usvojene odluke o prenosu osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti Ustanovom kulture Prvo prigradsko pozorište Lazarevac.

– Prenos osnivačkih prava u slučaju Muzeja afričke umetnosti vrši se sa Grada Beograda na Republiku Srbiju, dok se u slučaju lazarevačkog pozorišta prava prenose sa opštine Lazarevac na Grad Beograd. Inicijativu da Republika preuzme Muzej afričke umetnosti podnelo je Ministarstvo kulture, sa čime se Vlada složila usvajanjem Zaključka – rekla je Nataša Mihailović Vacić.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

ALBANAC PUCAO NA SRPSKE DEČAKE KOD ŠTRPCA! Otvorio vatru na njih iz vozila u pokretu dok su nosili badnjake!

OVO JE ALBANAC KOJI JE PUCAO U NAŠU DECU DOK SU NOSILA BADNJAK: Otac mu bio ozloglašeni terorista OVK!