in , , ,

Kako su beogradska naselja dobila imena?

Za neke delove grada je sasvim jasno kako su dobila ime, ali za neka baš i nije.

Sigurno je da svako naselje ima svoju priču, ali pitanje je koje priče su istinite a koje nisu.

Smatra se da jedan grad poznajemo tek onda kada mu zavirimo u dušu, podignemo asfaltne ploče i omirišemo kaldrmu. Tek kada zagrebemo sadašnjost, zavirimo u prošlost, i saznamo ko se to i kada pre nas kretao po ulicama gde smo se prvi put poljubili, pošli po hleb, krenuli u školu.

Malo je onih Beograđana koji danas znaju sve o svom gradu, ali i onih koji u glavni grad dolaze.

Kako se grad u poslednjem veku dosta proširio, i prešao Savu, tako je i interesovanje za kupovanjem stanova poraslo. Nekretnine na Novom Beogradu sve su traženije, a grad u skladu sa modernim tendencijama i dalje raste. Zato i ne čudi zašto se ovaj deo grada zove upravo Novi Beograd.

Prodaja nekretnina u Beogradu je logičan sled želje da se pripada velelepnoj čaroliji zvanoj Beograd koja pod svojim zidinama ujedinjuje rustično i moderno, Savu i Dunav, drvo i staklo, asfalt i kaldrmu. No, da bi se jednom gradu pripalo do kraja, evo jednog podsećanja – naučite ga, da biste ga više voleli.

Legende i mitovi

Da li je opština Vračar dobila ime po turskom verovanju da hrišćani tu vračaju, i da li se Čukarica zove po mehani Stojka Čukare? Nauka i mitovi se često preklapaju, ali je narod sklon mitomanisanju, pa i od najmanjih anegdota vremenom napravi priču koja je u rangu sa Tolkinom.

Ideja da su Hrišćani koji vračaju na mestu gde su spaljene mošti Svetog Save, bili zaslužni za kasnije imenovanje ovog dela grada, protkana je i drugom legendom koja govori o junaku-neverniku čiji je nadimak bio Vračar.

Činjenice

Za razliku od Čukarice i Vračara, Zvezdara je dobila ime iz vrlo pragmatičnih razloga. Milan Nedeljković je 1887. na ovom mestu otvorio prvu opservatoriju iz koje su se mogle posmatrati zvezde. Prva zvezdarnica nastala je upravo na mestu koje je danas nažalost postalo poznato i po klanovima.

Zemun je dobio ime po zemunicama koje su u davna vremena, kada je Taurunum bilo ime grada, služile za skrivanje ratnika. Stari keltski grad je u vreme kada su krstaši prolazili kroz njega, bio nazivan i zli grad.

Gradovi sa Palilulama

Nije samo Beograd taj koji ima Palilulu. Jedno od najstarijih gradskih naselja u Nišu, upravo nosi ovo ime. Krajem 18. i početkom 19 veka, Palilula je bila smeštena na obodu grada. Zbog dimnjaka na objektima gde se pekla glina koji su u obliku lula i stalno su dimili, mesto je dobilo ime.

Ova teorija je i te kako moguća, jer se i u niškoj Paliluli nalazi veliki broj starih fabrika. Ni druga opcija nije isključena, a to je da je na ovim mestima bilo zabranjeno paljenje duvana i lula, jer bi mogli da izazovu eksploziju u barutanama.

S obzirom na to da je Miloš Obrenović izdao ovakvo naređenje u Beogradu, nije isključeno da je slična ideja bila i u Nišu, u kom se takođe nalazila barutana upravo na mestu koje danas nosi ime Palilula.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Da li znate kako je Jovan Jovanović dobio nadimak ZMAJ?

Policija

U saobraćajnoj nesreći u naselju Medaković teško povređen jedan dečak