in ,

NOVI SKOK CENA CIGARETA!

Foto: Pixabay

Od danas, 18. januara na trafikama širom Srbije stupaju na snagu nove cene cigareta. Do sada su poskupeli određeni brendovi, a zaključno sa krajem ove nedelje, tj. 20. januarom poskupeće sve

Kako su mediji u više navrata pisali od kada je usvojen akcizni kalendar krajem 2020. godine, cigarete poskuplju 2 puta godišnje, u proseku za po 10 dinara. Jedno poskupljenje je početkom godine, dok je drugo u julu. Podizanje cena paklica trajaće sve do 2025. godine.

Uz njega se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan akciza od 33 odsto,koja bi trebalo da ostane i narednih godina nepromenjen. Na sve to se dodaje i PDV, pa zbog uvećanih državnih nameta, proizvođaći će povećati cenu za 10 dinara zbog čega će najeftinije zadovoljstvo pušače koštati 310 dinara a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje oko 600 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država bi trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Obavezan samogasivi papir

Od 1. januara ove godine sve cigarete koje se proizvode ili uvoze u Srbiju moraju da budu proizvedene sa samogasivim papirom, što je utvrđeno novim Pravilinkom o utvrđivanju liste standara iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran je 2021. godine, dok odredbe vezano za samogasivi papir počinju da se primenjuju 1. januara 2023.godine.

Pravilnik prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete. Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine, dodaje se.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

RANJEN NEMANJA BOJOVIĆ: U pucnjavi u Zemunu pogođen sin ubijenog kriminalca

Devojka (23) uz pretnju pokušala da opljačka prodavnicu, prodavačica izbodena