in , ,

Svaki drugi lekar u Srbiji stariji je od 55 godina – Ko će nas lečiti?

Prema podacima Lekarske komore Srbije, svaki drugi lekar u Srbiji, stariji je od 55 godina. Najveći broj starih specijalista je u jugoistočnoj Srbiji, čak 63%.

Kada bi se zdravstvu postavila kadrovska anamneza, dobila bi se, ne baš optimistična dijagnoza. Veliki broj lekara specijalista bliži se penziji, mlađi specijalisti odlaze u inostranstvo. U Opštoj bolnici Pirot, kažu broj lekara je po kadrovskom planu Ministarstva zdravlja. Ali…

– Problem je na ginekologiji, gde imamo trenutno četiri izvršioca, imamo tri lekara na specijalizaciji i jednog lekara sekundarca, koji će ove godine da upiše specijalizaciju. Mi ispunjavamo normativ, ali nam treba vremenski period da ljudi polože specijalističke ispite i da se vrate u bolnicu Pirot. Imamo problem u službi fizikalne medicine, gde trenutno imamo jednog izvršioca, a na specijalizaciji su dva lekara – navodi dr Goran Petrović, direktor OB Pirot.

Univerzitetski Klinički centar u Kragujevcu, zbrinjava više od dva miliona građana centralne i zapadne Srbije. U 17 klinika godišnje se obavi više od 450.000 specijalističkih pregleda.

Dr Slobodan Milisavljević, direktor UKC Kragujevac ističe:

– U narednih pet godina u penziju odlazi 91 lekar, preko sto medicinskih tehničara i negde oko 80 nemedicinskih radnika.

U Opštoj bolnici u Jagodini, trenutno je veliki broj lekara na specijalizaciji. Oni bi trebalo da u naredne dve godine, zamene kolege, koji odlaze u penziju.

– Mi imamo na specijalizaciji dvojicu lekara za urologiju. Oni su trenutno na drugoj godini i vrlo uspešno obavljaju svoj staž. Naši pacijenti koriste sada usluge ćuprijske bolnice, u ovoj oblasti, što nije neki problem, s obzirom na blizinu – smatra Miloš Lukić, direktor OB Jagodina.

Trenutno ohrabruje činjenica, da u svakoj bolnici u Srbiji ima veliki broj specijalizanata. Put do dobrog kliničara traži mukotrpan rad. Oni koji se odluče za to, očekuju siguran posao i dobro plaćen posao, a pacijenti da ima ko da ih leči.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Policija

NESREĆA NA VOŽDOVCU: Vozač udario dete (11) pa pobegao

Sat rada u EU prosečno košta 30,50 EUR, najskuplji u Luksemburgu