in ,

Vršnjakinje napale učenicu zbog petice na testu, devojčica duži period trpela nasilje

Foto: Pixabay

Ministarstvo prosvete, Osnovna škola “Car Konstantin” i Više javno tužilaštvo u Nišu oglasili su se 6. februara povodom vršnjačkog nasilja kome je bila izložena učenica pomenute škole i najavili preduzimanje mera povodom tog incidenta.

Devojčicu su 24. januara pri povratku iz škole napale tri vršnjakinje i udarile je kamenom u glavu, navodno zbog toga što je dobila peticu na testu iz nemačkog jezika, a devojčice joj pre testa zapretile da ne sme da dobije peticu.

Prema nezvaničnim informacijama, napadnuta devojčica je duži vremenski period bila žrtva vršnjačkog nasilja, a tri vršnjakinje su je maltretirale zbog boje dukserice koju je nosila, ili natpisa na majici.

U školi “Car Konstantin” saopštili su da je školski policajac obavestio upravu škole o nasilju koje je učenica doživela na putu do škole.

“Po saznanju, postupajući u skladu sa propisima, škola je kontaktirala roditelja koji je prijavio nasilje Policijskoj upravi kako bi se, u onoj meri u kojoj to dozvoljavaju nadležnosti, prikupile informacije o događaju, stanju učenice, kako bi se u dogovoru sa roditeljem, preduzele mere podrške i obezbedila bezbednije okruženje za ovu učenicu i ostale učenike”, navedeno je u saopštenju koje je potpisala direktorka škole Gordana Milošević.

Škola je, navedeno je u saopštenju, u okviru nadležnosti obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima, a pregledani su i snimci sa školskih kamera.

“Sprovedena je anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom naa to da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je rečeno da je učenici koja je trpela nasilje pružena podrška kroz individualan savetodavni rad, vršnjačku podršku i radionice sa odeljenjem, dok je učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća.

“Ove aktivnosti biće i ubuduće nastavljene. U sve aktivnosti bili su uključeni roditelji. Aktivnosti na nivou škole sa svim učenicima u cilju prevencije nasilja je povećan i one su se odnosile na podršku učenicima u prevazilaženju problema, na jačanje njihovih veština za prevazilaženje sukoba i na vršnjačku podršku, razvoj empatije i drugarstva”, rečeno je u saopštenju.

U Ministarstvu prosvete kazali su da se incident prijavljen 24. januara dogodio van škole.

“Incident su policiji prijavili roditelji napadnute devojčice i policija, u skladu sa nadležnostima, utvrđuje okolnosti i vinovnike napada. Škola za sada nema potvrdu identiteta dece koja su učestvovala u ovom incidentu. Po dobijanju zvaničnih informacija škola će preduzeti dalje mere i aktivnosti u odnosu na učenike u skladu sa zakonom”, kazali su u Ministarstvu prosvete.

Ministarstvo, dodali su, ima saznanja da je učenica koja je trpela nasilje, odlukom roditelja prebačena u drugu školu.

“U novoj školi učenici će biti pružena sva potrebna podrška kako bi prevazišla celokupnu situaciju i adaptirala se na novu sredinu. Ministarstvo prosvete, odnosno Školska uprava Niš, pratiće postupanje škole i pružaće savetodavnu podršku školama”, navedeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

U Višem tužilaštvu u Nišu kazali su da preduzimaju sve neophodne mere povodom incidenta, ali da ne mogu da saopšte više detalja zbog zaštite interesa maloletnih lica.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Mirjevo: Mladić seksualno napao maloletnicu

Đaci u Beogradu koristili veštačku inteligenciju da dele pornografiju: Na slikama vršnjakinje i nastavnice