in ,

Astra Zeneka priznala i povukla sve vakcine

Foto: Pixabay

Astra Zeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19 nekoliko meseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove retke i opasne nuspojave.

Oni su saopštili da se vakcina više ne može koristiti u Evropskoj uniji, nakon što je ova britansko-švedska farmaceutska kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet.

Zahtev za povlačenje vakcine podnet je 5. marta i 8. je stupio na snagu.

Astra Zeneka je saopštila da je vakcina uklonjena sa tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamenile ažurirane vakcine koje su efikasne protiv novih sojeva kovida-19, preneo je ranije britanski Telegraf.

Astra Zeneka se danas oglasila zvaničnim saopštenjem koje prenosimo u celosti:

“Povodom navoda da naša kompanija povlači vakcinu Vaxzevria, protiv virusa COVID-19 sa svetskog tržišta, ovom prilikom želimo da obavestimo javnost da smo izuzetno ponosni na ulogu koju je pomenuta vakcina imala u okončanju globalne pandemije. U prilog tome govore i podaci, prema nezavisnim procenama, da je samo u prvoj godini korišćenja spašeno preko 6.5 miliona života, a globalno je isporučeno preko tri milijarde doza. Pored toga, želimo da istaknemo da smo kao kompanija shvatili ozbiljnost trenutka u kom smo se svi našli, te u pandemiji omogućili jednaku i istovremenu dostupnost vakcini zemljama širom sveta, odričući se profita od vakcina, tokom trajanja pandemije. Naši napori u razvijanju vakcina protiv kovida prepoznati su od strane vlada širom sveta i smatraju se ključnim za okončanje globalne pandemije.

Na osnovu obimnih dokaza iz kliničkih ispitivanja i dostupnih podataka, Vaxzevria je neprekidno pokazivala prihvatljiv profil bezbednosti, dok regulatorna tela širom sveta dosledno ističu da su koristi vakcinacije veće od rizika od izuzetno retkih mogućih sporednih efekata.

Budući da su u međuvremenu razvijene vakcine koje štite od više različitih sojeva virusa COVID-19, upravo to je dovelo do smanjenja potražnje za Vaxzevriom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje”, zaključuju.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Instagram uveo funkciju koja će mnoge oduševiti

Uhapšen muškarac (68) osumnjičen za trgovinu narkoticima