in ,

Dekan Arhitektonskog fakulteta oglasio se povodom priča o seksualnom uznemiravanju

Foto: Printskrin/Prva

Dekan Arhitektonskog fakulteta, Vladimir Lojanica, rekao je šta će ova ustanova da uradi povodom optužbi o seksualnom uznemiravanju studenata.

Na društvenoj mreži Instagram u petak se pojavio nalog anketa_arh.bg, na kom su studenti i studentkinje Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu odlučili da progovore o seksualnom zlostavljanju koje, kako tvrde, trpe već duže vreme od jednog profesora i jednog asistenta.

– Čitava situacija nas je sve zatekla i šokirala. Od kada je u subotu počela anketa na društvenim mrežama situacija ne jenjava i dalje se diže velika medijska pažnja oko toga. Situacija sada nalaže da razgovaramo o ovome i to nam je u fokusu. Ja do sada od Tužilaštva nisam dobio nikakav dopis i pokretanju postupka, dobio sam dopis od Republičkog organa zaštitnika građana gde se pokreće ispitni postupak, Javno tužilaštvo je jedan drugi nivo istrage, i do toga je očigledno da će vrlo lako doći”, rekao je dekan arhitektonskog fakulteta, Vladimir Lojanica za televiziju Prva.

Dekan je naveo da je Zaštitnik građana rekao da će službe ovog organa doći da izvrše uvid u poslovanje fakulteta kako bi se otkrilo postojanje neregularnosti kada je u pitanju borba protiv seksualnog uznemiravanja.

– Uprava fakulteta je u oktobru mesecu izdala saopštenje za studente i zaposlene kojim ih je obavestila o postojanju pravilnika za borbu protiv seksualnog uznemiravanja na fakultetu – rekao je dekan i dodao da fakultet ima poverenika za zaštitu.

On je potom govorio i o tome da li je razgovarao sa dotičnim profesorom.

– Ja sam razgovarao i sa profesorom i sa asistentom koji su upleteni u ovu priču. Asistent koji se pominje više ne radi na fakultetu jer mu je istekao izborni period. To sam obavio najpre da bi fakultet delovao preventivno jer je u pitanju sumnja za postojanje seksualnog uzmemiravanja na samom fakultetu na osnovu objava na društvenim mrežama. Sve ispitne i predispitne obaveze kabineta u kom radi dotični profesor je preuzela komisija departmana za arhitekturu koja se po hitnom postupku formira. To je urađeno iz dva razloga da bismo sprečili dalju eskalaciju u ovom slučaju i da studenti ne bi gubili od studentskih obaveza pred početak ispitnih obaveza koji je pred vratima – rekao je on.

Dekan je rekao da on lično sve do subote kada je i počela priča o seksualnom nasilju na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu nije bio upućen u postojanje takvih dešavnaja.

– Ja ne znam da li su znali ostali profesori. Za 26 godina rada kao profesora, do mene nije došla takva informacija, a za gotovo sedam meseci koliko sam dekan do mene takođe nije došla takva informacija. Pominju se u tim objavama na Instagramu datumi još od 2015. godine, meni je to nepojmljivo, jer ja za to nisam znao – kaže on.

 Tema razgovora sa spornim profesorom bila je samo realizacija nastave, ispitnih i predistpitnih obaveza u tehničkom smislu. O svemu ostalom nisam razgovarao, nisam želeo da ulazim u to kao organ upravljana fakulteta, time se bave druga tela, a taj razgovor o seksualnom nasilju će uslediti sa dotičnim profesorom u nekom sledećem periodu. Na fakultetu nije prijatna atmosfera, nije dobra atmosfera. Moramo da zaštitimo sve oštećene strane i da hitno reagujemo – kaže dekan.

Prema njegovim rečima, fakultet do ponedeljka nije formalno mogao da uradi ništa sve dok se nije pojavila prva zvanična prijava.

– Juče se pojavila prva zvanična prijava u 16 sati posle podne. Tu je navedena konkretna izjava sa imenom i prezimenom i sada mi imamo pravni osnov da po pravilniku za seksualno uznemiravanje koji postoji na fakultetu otpočnemo proceduru. U međuvrevenu su jutros stigle još neke prijave. Mi ćemo se ovom temom baviti po hitnom postupku poštujući privatnost osoba i poverljivost podataka – kaže dekan.

On je govorio i o navodima studentkinja da su na platformi E-student prijavljivali ponašanje profesora, rekakavši da to nije mogao da vidi jer tim podacima pristup ima samo predmetni nastavnik.

– Dok to ne promenimo nećemo moći da znamo šta se desilo. Studenti su upoznati kome i gde mogu da prijave seksualno nasilje. Kroz postupak će se otkriti do kojih je razmera to išlo. Poverenik za ravnopravnost može da prima jedino javne prijave. Profesor nije suspendovan jer mi sada nemamo pravni osnov da suspendujemo profesora. Profesor može biti susprendovan jedino ako Javno tužilaštvo počne da vodi postupak protiv tog profesora – rekao je dekan i dodao da je potrebno da se u tom slučaju započne disciplinski postupak.(Telegraf.rs)

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Da li će Partizan igrati KLS? – Obradović dao jasan odgovor

Na Savskom pristaništu otkrivena spomen-klupa pilotu Edvardu Rusjanu