in , ,

Istorijski muzej Srbije predstavio replike kruna cara Dušana, kralja Milutina i despota Stefana Lazarevića

Rekonstrukcija krune cara Dušana (Foto: Printscreen/InstagramMuzej Srbije)

Ministarstvo kulture na svom Tviter nalogu objavilo da je u okviru projekta Istorijskog muzeja Srbija završena replika krune despota Stefana Lazarevića

– Završene replike kruna, ali i one koje će u narednom periodu biti izrađene, biće deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije, koji će svoj novi dom dobiti u nekadašnjoj zgradi Glavne železničke stanice u Beogradu – navelo je Ministarstvo na Tviteru.

Ministarstvo navelo da će u okviru projekta planirana izrada više od 20 kruna srpskih srednjovekovnih vladara i vladarki.

Na Instagram stranici Istorijskog muzeja navodi se da su pored završene rekonstrukcije kruna cara Dušana i izrađena kruna kralja Milutina, koje će javnosti biti prikazana na budućoj stalnoj postavci Muzeja.

– U okviru ovog projekta, nakon krune cara Dušana, filigranista Goran Ristović Pokimica je za kolekciju Istorijskog muzeja Srbije izradio i idealnu rekonstrukciju krune kralja Milutina (pozlaćeno srebro, rubini, safiri, ametisti, lapis lazuli, biseri). Kruna je izrađena na osnovu freske u Kraljevoj crkvi u manastiru Studenica – stoji na Instagram stranici Muzeja.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

JEZIV SLUČAJ VRŠNJAČKOG NASILJA U ZEMUNU: Pretukli tinejdžera (16) u Saobraćajnoj školi, naneli mu teške telesne povrede

STRAVIČNE SCENE NA NOVOM BEOGRADU: Muškarac se obesio u parku