in , ,

Konobari i kuvari među najtraženijima poslovima

Foto: Pixabay

Trgovina i prodaja, administracija i srednje menadžerske pozicije, četiri su najtraženije pozicije prisutne u oglasima Infostuda koji se odnose na tržište rada u Srbiji.

Prve dve oblasti su gotovo uvek brojale više od 5.000 oglasa godišnje, ali je prošle godine primećen nagli porast oglasa za takve pozicije, na čak oko 9.000. Pored navedenih, popularne su i ekonomija i računovodstvo, a poslednjih godina i ugostiteljstvo, koji broji više od 3.000 oglasa i zauzima visoku petu poziciju traženosti u 2022. godini, potvrđuju u Infostudu.

Procenjuje se da u ugostiteljstvu u Srbiji trenutno nedostaje 20.000 do 25.000 radnika. Od onih koji su napuštali hotele, a takvih je godinama unazad detektovano više od 6.000 radnika, oko polovina je odlazila da radi u kompanije u drugim delatnostima. Georgi Genov, direktor Udruženja Hores, napominje da oni radnici koji imaju diplomu i završenu školu za konobare i kuvare ipak veoma brzo dobijaju radnu dozvolu za odlazak u inostranstvo.

– Ni sada to nije nikakav problem, ni u Austriji ni u Hrvatskoj niti bilo gde. To je zbog toga što radna snaga nedostaje svima, posebno u hotelskoj inudustriji. Ipak, u restoranima i kafićima mogu da rade i priučeni radnici, ali u hotelima ipak mora da se odgovori nivou usluge – dodaje Geonov.

Kako se onda kod nas nadoknađuju radnici u hotelijerstvu? Potvrđuje da u sektoru hotelijerstva u Srbiji sve više ima pridošlica, a to su radnici iz Indije i Pakistana. Poslodavci inače najviše traže glavne i pomoćne kuvare, konobare, barmene…

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Devojka (23) uz pretnju pokušala da opljačka prodavnicu, prodavačica izbodena

Mali: Na Savskom trgu biće i škola, vrtić, pozorište Boško Buha i Dečiji muzej