in ,

Maloletni Srbin napadnut na Vaskrs u selu Babin Most!

Foto: Printscreen/Google Maps

Trinaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti S.M. napadnut je na najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs u selu Babin Most u opštini Obilić na Kosovu i Metohiji.

Njega je sinoć ispred kafića napala i vređala grupa od desetak starijih mladića albanske nacionalnosti.

Kako je saopštila Kancelarija za KiM, slučaj je prijavljen policiji, a roditelji dečaka do kasno u noć su davali iskaz u policijskoj stanici u Obiliću.

Predsednik Privremenog organa opštine Obilić Goran Dančetović upoznat je sa slučajem i na raspolaganju je porodici dečaka za svu neophodnu pomoć i podršku.

Iz Kancelarije za KiM upozoravaju da ovaj napad, do koga dolazi baš na najveći pravoslavni praznik Vaskrs, pokazuje da Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu bez bojazni da obeleže ni najveće praznike, već treba da strahuju za decu i njihovu bezbednost.

Ovakvi incidenti, sa, kako se navodi, očiglednom etničkom motivacijom, posledica su antisrpske retorike Prištine i Aljbina Kurtina, koji generiše otvorenu mržnju prema svemu srpskom.

I o ovom incidentu Kancelarija za KiM će obavestiti međunarodne predstavnike koji imaju mandat da Srbima na KiM garantuju bezbednost.

Skinuta zastava sa grbom SPC sa crkve u Vitini

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je sa crkve Svete Petke u opštini Vitina u nedelju ujutru na Vaskrs skinuta zastava sa grbom Srpske pravoslavne crkve i najoštrije je osudila taj čin i zahtevala da počinioci budu sankcionisani.

Kako se navodi u saopštenju, zastavu je na zvonaru crkve postavio sveštenik u subotu popodne, ali je ona nestala sutradan, što je primećeno nakon vaskršnje liturgije i slučaj je prijavljen policiji.

Kancelarija podseća da se sličan incident dogodio i na Božić, ali je sveštenik tada primetio počinioce i sprečio ih u delu.

U saopštenju se navodi da je u maju prošle godine ova crkva bila kamenovana.

Kancelarija naglašava da je “očigledna namera da se ovim činom oskrnavi hram SPC i to baš na najveći pravoslavni praznik”.

“Verska tolerancija osnov je svakog mirnog suživota, ali povećan broj napada na objekte SPC pokazatelj je očigledne netrpeljivosti prema svemu srpskom na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju.

Kancelarija upozorava da se od početka godine značajno povećao broj napada na objekte SPC što dodatno govori o njihovoj ugroženosti.Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Rusiji oduzeta organizacija Svetskog prvenstva u hokeju na ledu

Snimak pljačke u Beogradu usred dana! Lopov čoveku iza leđa izvukao novčanik