in , ,

Najkasnije do kraja juna startuje portal “frilenseri”

Foto: Unsplash

Kako bi izmirili svoje poreske obaveze, radnicima na internetu, odnosno frilenserima, uskoro će biti dostupan i portal “frilenseri” koji će u toku drugog godišnjeg kvartala pokrenuti Ministarstvo finansija, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Poreska uprava.

U NALED-u potvrđuju da će portal postati aktivan s istekom drugog tromesečja, što znači da će početi da radi najkasnije do kraja juna. Kako naglašava Nevena Janjić, iz NALED-a, preko ovog portala korisnici će moći da na pojednostavljen način podnesu poresku prijavu odgovorom na set pitanja, a po podnošenju prijave dobiju uplatnicu sa kju-ar kodom.

– Moći će i da obračunaju porez putem kalkulatora i procene da li su oni frilenseri naspram konkretnih prihoda koje su ostvarili. Imaće mogućnost i da putem kontakt forme postave pitanja za više informacija, ali i da se prijave na osiguranje putem linka koji ih upućuje na sajt centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja – navodi Janjićeva.

Podseća da je Ministarstvo finansija izradilo i poseban vodič za popunjavanje poreske prijave PP OPO, koju mogu podneti u skladu sa novim režimom samooporezivanja.

– Poresku prijavu frilenseri mogu da podnesu u papirnoj ili u elektronskoj formi preko portala e-porezi. Takođe, frilenserima stoji na raspolaganju mogućnost da podnesu poresku prijavu po lansiranju portala, bez zaračunavanja kamate – podseća Janjićeva.

Nova prijava biće jednostavnija i zahtevaće unos tri grupe podataka, pa tako pored osnovnih ličnih, frilenseri će unositi samo ukupan iznos prihoda ostvarenog u kvartalu, obeležiće da li su zdravstveno osigurani po nekom drugom osnovu i na kraju odabrati jedan od dva modela samooporezivanja.

Važno je znati da će portal prihode ostvarene u stranoj valuti automatski preračunavati u dinarsku protivvrednost, a na kraju će dobiti jednu uplatnicu sa kju-ar kodom za brzo plaćanje. Portal će biti dostupan na adresi – frilenseri.purs.gov.rs.

Novi modeli za oporezivanje frilensera usvojeni su krajem prošle godine. Postoje dva modela. Na primer, ako neko svaki mesec radi poslove za 250 EUR, a to se računa na kvartalnom nivou, od tri meseca, ostvarićete oko 80.000 dinara dobiti i imaće mogućnost da na svaka tri meseca bira model plaćanja poreza.

Ukoliko odabere prvi model to znači da za 80.000 dinara ne plaća porez, zato što je neoporeziv iznos 96.000 dinara, ne plaća penzijsko, a zdravstveno samo ako ga nema.

Međutim, neko ko želi da ima staž može da se opredeli za drugi model oporezivanja, gde na ovaj iznos plaća penzijsko, na najnižu osnovicu i za tri meseca to je 25.000 dinara, a 4.000 dinara za zdravstveno, što je oko 30.000 dinara obaveza prema državi.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Belgrade Beer Fest od 15. do 18. juna na Ušću

Policija

Pucnjava na Vračaru, ima ranjenih: Napadač sa crnim kačketom u bekstvu, policijske snage na terenu