in ,

Obeleženo 30 godina od početka proboja Koridora života u Republici Srpskoj!

Slava našim borcima! Slava srpskim herojima, živela RS!

Foto: Printscreen Youtube

Na skupu u Ristića Gaju kod Doboja danas je obeleženo 30 godina od početka proboja “Koridora života”, jedne od najznačajnijih operacija Vojske Republike Srpske, koja je bila od presudne važnosti u stvaranju i odbrani Republike Srpske.


Smrt 12 banjalučkih beba je događaj koji se desio u maju i junu 1992. godine tokom raspada Jugoslavije i rata u BiH, kada je na odeljenju za intezivnu negu u banjalučkom porodilištu umrlo 12 novorođenčadi usled nedostatka kiseonika potrebnog za adekvatan tretman. Nestašica je bila posledica blokade srpske teritorije od strane hrvatskih i muslimanskih vojnih snaga u rejonu Semberije na severoistoku BiH. Ove smrti kao i sve veća nestašica osnovnih životnih potrepština su bile razlog za veliku vojnu operaciju „Koridor“, gde su se snage Vojske Republike Srpske sukobile sa hrvatskim (HV i HVO) i muslimanskim (ARBiH) vojnim snagama. Sukobi su trajali od 14. do 26. juna 1992. godine i završili su se probojem blokade. Kasnije u narodu ova istorijska vojna pobeda je nazvana „Koridor života“, jer je omogućila nove živote, kako je i sam general VRS Momir Talić rekao: „Neću da djeca više umiru“.


Bivši komandant Krnjinske brigade Miko Škorić izjavio je da je vojnom operacijom “Koridor 92”, kojom je probijen „Koridor života“ 1992. godine, obezbeđena teritorijalna celovitost Republike Srpske i uspostavljena njena i veza Republike Srpske Krajine sa maticom Srbijom, prenosi Srna.

On je podsetio da je povod za ovu operaciju bila smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika i nemogućnosti njegove dostave usled kopneno-vazdušne blokade Organizacije Ujedinjenih nacija.

“U mestu Stanovi 10. juna održan je sastanak na kome je donesena odluka o proboju koridora, a dva dana ranije na ovom prostru srpske jedinice stupile su u borbu sa jednicama HVO i regularne vojske Hrvatske”, podsetio je Škorić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić naveo je da je Ristića Gaj jedno od istorijskih mjesta na kome se odaje pošta stradalima za Republiku Srpsku.

“Sa ovog mesta je krenula akcija Koridor života, koja je najsvjetlija operacija kojom je odblokiran zapadni deo Republike Srpske i Republike Srpske Krajine”, istakao je Jerinić.

Vojna operacija “Koridor 92” trajala je od 14. do 28. juna 1992. godine na području Posavine, a izvele su je snage Prvog Krajiškog korpusa, Istočnobosanskog korpusa i policije Republike Srpske Krajine pod komandom generala Momira Talića.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, u operaciji “Koridor” poginulo je 877 pripadnika Vojske Republike Srpske, 15 pripadnika MUP-a Srpske i 17 pripadnika MUP-a Republike Srpske Krajine.

Kod Spomen-obeleežja za 445 poginula borca sa prostora Krnjina u Ristića Gaju služen je parastos, a cveće su položili gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, bivši komandant Krnjinske brigade Miko Škorić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata iz Doboja, kao i pripadnici Tećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH i i brojni građani sa prostra Krnjina, Stanara i Doboja.

Centralna manifestacija obeležavanja proboja Koridora održaće se tradicionalno uoči Vidovdana, u nedelju, 26. juna u Dugoj Njivi kod Modriče, navodi Srna.(Telegraf.rs)

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Golden Stejt pobedio Boston u finalnoj seriji NBA lige

Na Tašu rekonstruisan dečji bazen: Sezona kupanja počinje sutra