in , ,

Rekla je da živi u Beogradu sa 30.000 dinara i može sve priuštiti a evo kako to stvarno izgleda

Foto: Pixabay

Beograđanka koja tvrdi da je u Srbiji moguće živeti sa 30.000 dinara mesečno, pa još i uštedeti za letovanje u Španiji, zapalila je društvene mreže. Zvanični statistički podaci o troškovima života u Srbiji, međutim, prikazuju drugačiji sliku.

Kako navodi u tekstu, ova Beograđanka sa platom od 30.000 dinara, uspeva da živi sama, plati komunalije, hranu, sredstva za higijenu, internet i račun za mobilni telefon, a da pritom ne mora da se odriče ni garderobe, ni letovanja, ni ukusne hrane. Uz sve to, ona je za godinu dana uspela da uštedi i 150.000 dinara za letovanje u Španiji. Njene tvrdnje suprotstavili smo realnim podacima o troškovima života i evo šta je rezultat.

*Račune plaća novcem koji je uštedela kad je prestala da puši

Iako zvuči sjajno, u realnosti računi su gotovo pola plate. Ostavljanje cigareta dobra je odluka i kada je u pitanju zdravlje i kada je reč o finansijama. Jedna paklica u proseku košta 200 dinara, pa oni koji puše paklu dnevno izdvajaju 6.000 dinara mesečno. To je trošak koji se može izbeći, ali teško da je dovoljan da pokrije komunalije. Za račune za stan potrebno je izdvojiti između 8.000 i 10.000.

*Koristi samo besplatan internet i kaže da joj je to dovoljno

Život bez interneta danas je nezamisliv. Ova devojka se i toga odrekla, jer kako kaže dovoljno joj je da koristi besplatan Wi Fi koji se danas može pronaći gotovo svuda. To je jeste tačno, ali ako se korisnici društvenih mreža, a podaci pokazu da u Srbiji ima preko tri milona profila na društvenoj mreži Fejsbuk, ili vam je zbog posla potrebno da koristite mejl, teško da će povremeni odlasci u pekaru ili lokalni kafić koji ima Wi Fi zadovoljiti tu potrebu. Ova devojka tvrdi da čak preko besplatnog inerneta čita i knjige i novine, ali teško da bi to bilo moguće ukoliko internet nema kod kuće jer za samo jednu kafu u nekom lokalu, moraćete da izvojite bar 150 dinara. Za neki drugi izlazak u grad poput pozorišta, žurke ili koncerta potrebno je nekoliko puta više i pritom ne govorimo o redovnim izlascima, već tek povremenim. Dakle, ko koristi internet, ipak će morati da izdvoji i za ovu stavku u svom budžetu i to oko 1200 dinara.

*Kupuje na rasprodajama, farmerke plaća 1.200 dinara

Kada je reč o garderobi, ova devojka kaže da je velike uštede napravila onda kada je počela da kupuje po rasprodajama. Iako je tačno da na rasprodajama možete proći povoljnije i da etiketa nije važna, teško da možete da kupite farmerke za 1.200 ili 1.500 dinara. Čak i kod Kineza. Daleko realnija je cifra od 2.000 ili 2.500. Ako je i moguće kupiti farmerke jako povoljno, teško da je zimsku obuću moguće naći za tako male pare. Za proseče čizme potrebno je izdvojiti najmanje 4.000 dinara, a za nešto kvaliteniju i udobniju odeću i do 10.000. Kupovina kaputa u zimskim mesecima takođe je velika investicija za nekoga ko ima platu 30.000 jer je za najobičniji kaput potrebno izdvojiti najmanje 5.000. Budući da garderoba, čizme i kaput već koštaju 15.000 dinara, to je već polovina njene plate. Postavlja pitanje kako izgurati taj mesec do kraja?

*Sprema hranu za posao i tvrdi da štedi do 10.000

Hrana je posebna stavka u budžetu svake porodice. Ako živite sami spremanje ručka za posao sigurno će biti velika ušteda, ali oni koji od pomenute cifre izdržavaju porodicu teško da bi se mogli složiti. Namirnice na mesečnom nivou, čak i uz kupovinu na sniženjima u velikim marketima u proseku koštaju koliko i komunalnije, dakle oko 10.000. Pritom treba imati u vidu, da to što ćete pripremiti ručak kod kuće znači i da ćete potrošiti koji kilovat struje više, čak iako pazite da koristite isključivo jefitnu struju, pa na prosečan račun za struju od 4.000 dinara dodajte još nekoliko stotina.

*Kućnu hemiju kupuje na sniženju

Još jedan veliki udar na kućni budžet su higijenski proizvodi i kozmetika. Čak i da ne govorimo o kremama ili maskama za kosu, za koje minimalno morate da izdvojite 600 dinara, samo jedan džak praška za veš od 8 kg, nečega što je apsolutno neophodno, košta oko 1.000 dinara. A gde su sapuni, paste za zube, deterdžent za sudove ili dezodorans? Za kućnu hemiju potrebno je mesečno izdvojiti oko 2.000 dinara ako ste baš štedljivi i spremni da se odreknete dekorativne kozmetike.

*Prevoz nije čak ni stavka u njenom budžetu, a kriju ne plaća

Ono što se u njenoj matematici nigde ne pominje su troškovi prevoza. Najjeftinija varijanta svakako je gradski prevoz za koji ukoliko ste nazaposleni ili ste student u Beogradu košta 1.200 dinara, a za zaposlene čak 3.200. Na sve to, ono što je bitna stavka, praktično pola plate za mnoge Beograđane je plaćanje kirije. Ona kaže da živi u stanu koji je nasledila, ali oni koji nisu imalu tu sreću plaćaju kiriju u proseku 200 evra mesečno, pa samostalan život sa platom od 30.000 uz sve uštede nije moguć. Čak i da je moguće uštedeti od plate 30.000, teško je poverovati da je moguće ostaviti sa strane čak pola ili uštedeti za letovanje u Španiji, kao što ova devojka tvrdi da je uspela. Aranžman za Španiju ukoliko biste ga sada uplatili košta u proseku 500 evra. To naravano nije sve, jer još toliko morate da ponesete sa sobom, a i pre puta potrebno je da kupite, ako ništa drugo, onda bar kreme za sunčanje. Ona čak tvrdi da je jedan mesec uspela da uštedi 19.000, što bi značilo da je ceo mesec pregurala sa 11.000. Teško da je to moguće.

*A gde su odlasci kod lekara, zubara, rođendani, slave….

Možda jedan mesec zaista jeste moguće rastegnuti 30.000 od prvog do prvog, ali to bi značilo da ne planirate nikakave troškove mimo ovog spiska i da ne kupujete lekove, čak ni aspirin.

Odlazak kod zubara – Ako izuzmemo privatne ordinancije gde za popravku zuba u proseku morate da izdvojite 50 evra i odlazak u državni dom zdravlja mogao bi da vas košta. Đaci, studenti do 26 godina, nezaposleni sa potvrdom sa biroa rada i trudnice imaju pravo na besplatno lečenje, dok svi ostali moraju da plate za određene usluge. Cene su manje nego kod privatnika, ali plomba košta između 500 u 1.200 dinara u zavisnosti od toga da li je takozvana bela ili metalna (manganska).

Popravke u kući – Nigde u okviru njenog budžeta ne nalazi se stavka popravke kućnih aparata. To istina nije trošak za koji ćete morati da izdvajate novac svakog meseca, ali kada se dogodi, recimo kvar veš mašine, samo da majstor dođe da pogleda o čemu se radi trošak je 1.500 dinara, dok se popravka kvara posebno plaća.

Slave, svadbe, rođendani – Troškovi se razlikuju u zavisnosti od toga da li proslavu organizujete ili ste gost, ali svakako moraćete bar da kupite poklon, ako ne i nešto što biste obukli za tu priliku. A to može biti prilično velika cifra, do čak pola plate od 30.000. Slave su tek veliki trošak, koji porodice u Srbiji otplaćuju mesecima nakon gozbe.Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Srednji kurs dinara prema evru danas iznosi 117,6219

U KBC Dragiša Mišović šestoro dece leči se od tuberkoloze