in ,

Stadion “Rajko Mitić” možda će biti srušen već u septembru! – Nova “Marakana” u planu bliže Autokomandi

Foto: YT scrs

Kada 1. septembra bude punila okruglih 60 godina, čuvena Marakana (od 2014. zvanično se zove stadion “Rajko Mitić”) biće najverovatnije srušena. Takva sudbina joj “preti” iz sadašnje perspektive, odnosno planova u Crvenoj zvezdi, po kojima se uveliko sprema izgradnja novog fudbalskog hrama.

Godinama su se se vagali i analizirali brojni projekti, a o najboljem rešenju pričao je generalni direktor Zvezdan Terzić još pre dva meseca, kao gost Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

– Voleli bismo novi stadion malo da dislociramo, oko 300-400 metara severnije, da se približimo Autokomandi. Zbog infrastrukture, čvorišta i izbegavanja gužve u saobraćaju. Svedoci smo da su svi klubovi koji su napravili stadione za tri ili četiri puta povećali broj prodatih sezonskih ulaznica, a samim tim i izvor prihoda, koji su fiksni. Primer je AEK iz Atine, klub manje veličine po svim parametrima od Crvene zvezde, napravio je skok sa 6.000 na 22.000. Imaju godišnji prihod od 16 mil EUR, samo od karata. Mi planiramo, radimo projekte, zatvaramo finansijsku konstrukciju – istakao je Terzić.

Nova Marakana, sem što će biti spuštena na nižoj lokaciji, imaće i manji kapacitet nego ova.

– Stadioni sa atletskom stazom se ne prave više nigde na svetu. Posle analize sa jednom nemačkom firmom došlo se do drugačijeg rešenja. Oni su nam rekli: “Nemojte to da radite, nemojte da bacate pare, to nema promil šanse za održivošću.” Novi stadion će imati maksimalan kapacitet od 42.000 sedećih mesta. Projekcija je da će nas koštati između 100 i 120 mil EUR. Ako bismo ga pravili na postojećem zemljištu, morali bismo da srušimo Marakanu – rekao je Terzić.

Procenjeno je da bi izgradnja trajala tri-četiri godine, i u tom periodu Zvezda bi najverovatnije igrala van Beograda.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

NOVI BEOGRAD: Automobil se zakucao u drvo, poginuo vozač

Horor na Miljakovcu: Mladić aktivirao ŠOK-BOMBU, hitno prebačen na VMA, ostao bez delova tela