in ,

Ubistvo pod velom tajne: Likvidacija na Dedinju koja je potresla beogradsko podzemlje

Policija
Foto: Policija, Ilustracija

Darko Ašanin likvidiran je 30. juna 1998 godine u svom kafiću “Koloseum” na Dedinju dok je gledao fudbalsku utakmicu Argentina – Holandija. Njegov egzekutor nikada nije identifikovan, pa ni uhapšen, a prema nezvaničnoj verziji ubijen iz snajpera.

Ašanin je bio u grupi “žestokih momaka sa beogradskog asfalta” koji su “harali” devedestih godina.

Njegovo ime vezuje se za čuveno ubistvo u “Nani” kada je 1990 “smaknut” Andrija Lakonić, potom za trgovinu drogom i mnoge druge prljave poslove podzemlja.

Rođen je u Jajcu 1958. godine, otac mu je bio vojno lice, a on je bio bokser koji je neko vreme radio na Zapadu.

Do kraja života se deklarisao kao Jugosloven, a Titovu sliku je držao na svom zidu, zbog toga su ga zvali – poslednji Titov vojnik. Radio je za tajnu službu, a zadatak mu je bila “eliminacija protivnika režima”. Takođe je radio na vratima u diskotekama u kojima je i upoznao mnoge pripadnike podzemlja, našeg i Nemačkog.

Tako je upoznao i Ljubu Zemunca, odnosno, Ljubomira Magaša, a potom i Željka Ražnatovića Arkana. Bio je strastveni kockar, a navodno je organizovao ilegalne kockarnice. Tajna služba ga je uzela osamdesetih godina, a prema rečima mnogih, šef mu je bio Stane Dolanc. Ašanin je, kako pričaju, bio zadužen i za regrutaciju kriminalaca da pređu na stranu zakona. 

Ime Darka Ašanina se dovodilo u vezu sa ubistvom albanskog emigranta sa Kosova Envera Hadrija 1990. godine u Briselu. Hadri je bio u kolima na semaforu, čekao je da se uključi zeleneo svetlo kada je na njega zapucao muškarac iz automobila pored.

Mesec dana kasnije, u klubu “Nana” ubijen je bokser Andrija Lakonić. Tada se u medijima prvi put pojavilo ime Darka Ašanina i prvi put je povezan sa podzemljem. Naime, Andrija Lakonić je sedeo u separeu sa Veselinom Vukotićem i Darkom Ašaninom. U jednom trenutku je došlo do svađe među njima i posle kraće svađe i pucnjave. Lakonić je ostao na mestu mrtav.

Na tom slučaju radio je inspektor Miroslav Bižić. On je znao da su trojica iz “Nane” radili za Saveznu službu i pokušao je da ih zaštiti, ali je afera isplivala tada u javnost. Bižić je izbačen iz službe i otišao je u privatne detektive, a ubijen je 1996. godine na Novom Beogradu.

Ašanin je tada pobegao u Grčku, ali su ga uhapsili. U tamošnjem zatvoru su ga napali tako što su mu tokom pobune upala dvojica u ćeliju i izboli nožem. U pomoć mu je priskočio drugi robijaš, Rus i odbranio ga. 

– Mislim da su me napali Albanci da bi mi se osvetili za Hadrija – rekao je Ašanin tada.

Nakon odležane kazne vratio se u Beograd i otvorio klub “Koloseum” u kojem je ubijen.

Kako smo gore naveli, njegov ubica nikada nije nađen, a o tome ko ga je likvidirao postoji više verzija. Prema jednoj, ubio ga je Zvezdan Jovanović jer se napio, potom, neko iz Republike Srpske, ali je taj ubijen kasnije, pa se istraga završila.(telegraf.rs)

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nakon odlaska Radonjića: Tri jaka kandidata za trenera Crvene zvezde

Obradović pravi drim tim: Partizan poslao milionsku ponudu Dorsiju?