in ,

Mošti Svetog Nikolaja stigle u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

Mošti Svetog Nikolaja Srpskog stigle su danas u Beograd, u hram Vaznesenja Gospodnjeg gde je, u prisustvu patrijarha Porfirija, počelo praznično bdenije sa služenjem molebana, a unošenju mošti, u navečerje praznika Vaznesenja Gospodnjeg.

Starešina Vaznesenjske crkve otac Arsenije rekao je uoči unošenja mošti da će mošti biti izložene u toj crkvi do početka spasovdanske litije sutra u 19 časova i da će do tada svi vernici SPC moći da se pomole pred njima.

“To je velika uteha za sve nas, pogotovo u ovim trenucima kada osećamo da smo uzdrmani. Kada smo se suočili sa zlom koje se nadvilo i verujemo u blagodatnu pomoć Svetog Vladike i da dobro zacari u srcima ljudi i da se preobrazimo u ovim danima i godinama koje su pred nama”, rekao je Arsenije.

Kivot sa svetim moštima iz vladikinog počivališta, manastira Lelića, krenuo je put Valjeva u podnevnim časovima, gde je u 13:30 u litiji prenet iz hrama Pokrova Presvete Bogorodice u veličanstveni hram Vaskrsenja Gospodnjeg, a potom je krenuo ka Beogradu u pratnji Vojske Srbije, navela je ranije SPC.

Svetiteljeve mošti u Beogradu će boraviti do nedelje, 27. maja, radi utehe i duhovnog okrepljenja vernog naroda u ovim teškim danima.

Na sam dan gradske slave Beograda, Vaznesenje Gospodnje, 25. maja, mošti će biti izložene na poklonjenje i celivanje u Vaznesenjskoj crkvi, gde će patrijarh srpski Porfirije služiti liturgijom sa početkom u devet sati.

Potom će osveštati i prelomiti slavski kolač u prisustvu čelnika grada.

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog će od 19 časova predvoditi Spasovdansku litiju, od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama, pred kojim će patrijarh Porfirije služiti moleban za našu decu i naš narod, “da nas Gospod zakrili desnicom svojom”.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog boraviće u Sabornom hramu srpskog naroda, Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedelju, 27. maja, navela je SPC.

Sutra tokom litije pomen na uglu ulica Kralja Milana i Kraljla Milutina

Vikarni episkop toplički Petar izjavio je da će sutra tokom Spasovdanske litije, na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, biti služen pomen stradalima u OŠ “Vladislav Ribnikar” i nastradalima Mladenovcu.

Episkop toplički Petar je rekao da že u Hramu Vaznesenja u 19 časova početi tradicionalna Spasovdanska litija, na čijem čelu će biti mošti Svetoga vladike Nikolaja Velimirovića.

Mošti tog svetitelja će, dodaje, već danas u popodnevnim časovima stići u Hram Vaznesenja.

Napominje da će krstonosci ove godine biti stipendisti patrijarha srpskog, studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta i student Filozofskog fakulteta.

“Odatle će molitvena litija krenuti putem Hrama svetog Save na Vračaru. Zaustaviće se na uglu ulica Kralja Milana i Kralja Milutina, gde će se služiti pomen nastradalima u OŠ Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu”, rekao je vikar patrijarha.

Nakon toga će, dodaje, litija nastaviti molitveni hod i zaustaviti se ispred Hrama Svetog Save, gde će se služiti moleban za mir, blagoslov i isceljenje, koje će služiti patrijarh Porfirije koji će se obratiti narodu.

Posle toga će vernici moći da se poklone i celivaju mošti Svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Kako do propusnice za besplatan ulaz na sve beogradske bazene

Ministarstvo prosvete predlaže smenu direktorke OŠ Vladislav Ribnikar