in ,

Povodom Dana RS u Beogradu ispaljen vatromet u bojama srpske zastave (video)

Spektakularni vatromet povodom Dana Republike Srpske u bojama srpske zastave ispaljen je večeras u 20 časova iz parka “Republika Srpska” koji se nalazi na novobeogradskoj strani Save.

Vatromet u bojama srpske trobojke je deo sinhronizovanog vatrometa, koji su dogovorili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a pored beogradskog obasjao je nebo i svih gradova Republike Srpske.

Vatromet je trajao pet minuta, a na Kuli Beograd je, istovremeno, zasijao natpis “Srećan ti rođendan Republiko Srpska”.

Vatrometom širom Republike Srpske i u Beogradu završena je proslava rođendana Republike Srpske, koja se ove godine obeležava pod sloganom “Simbol slobode”.

Banja Luka

Obeležavanje je počelo juče Svečanom akademijom i prijemom u Administrativnom centru, kojem su prisustvovale brojne zvanice.

Nastavljena je danas dodeljivanjem odlikovanja najzaslužnjim institucijama i pojedincima, svečanim defileom, koncertima, predstavama i drugim prigodnim sadržajima.

Republiku Srpsku su  9. januara 1992. godine osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije i tek pošto su pripadnici druga dva naroda, Hrvati i Muslimani, krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Postojanje Republike Srpske, kao jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, međunarodnopravno regulisano je Ustavom BiH koji je donesen kao aneks 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma potpisanog 14. decembra 1995. godine u Parizu.

https://www.youtube.com/live/2A9A5p-AqOg?si=D0pPF9-PX3tebSR9&t=624 

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Dan Republike Srpske – vatromet širom RS i u Beogradu

MLADIĆ PAO SA ZGRADE I POGINUO: Teška nesreća u Zemunu