in ,

SMANJIĆE SE GUŽVA Na potezu od Kvantaške pijace do ulaska na Pupinov most gradiće se kružni tokovi

Foto: Grad Beograd

Dok se na Novom Beogradu i u centralnim opštinama u starom delu glavnog grada u poslednje vreme proširuje kolovoz u više ulica, uz nadu gradskih čelnika da će to ubrzati saobraćaj, za deo Zemun se najavljuje nešto drugačije rešenje – kružni tokovi umesto raskrsnica sa semaforima. Gradnju ovih tokova na potezu od Kvantaške pijace do ulaska na Pupinov most i to “u cilju ubrzanja protoka saobraćaja i oslobađanja uskog grla” danas je najavio predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić prilikom obilaska batajničkog naselja Šangaj.

– Na čitavom tom potezu stvaraju se ogromni “čepovi” zbog čega se trenutno rade projekti za kružne tokove. Saobraćajno rasterećenje tog poteza mnogo će značiti stanovnicima opštine Zemun i ljudima koji žive na levoj obali Dunava, u naseljima Ovča, Borča i Krnjača, ali generalno i svim sugrađanima. Ovaj deo grada najbolji je primer na kojem možemo da pokažemo kako kružni tokovi mogu kvalitetno da poboljšaju protok saobraćaja u našem gradu – rekao je Šapić koji očekuje da će tokom iduće godine biti završeni ti radovi.

On je dodao da odavno u Evropi postoji takav standard sa kružnim tokovima.

– To bi značajno ubrzalo saobraćaj u tom delu Zemuna, a posebno bi značajno doprinelo naselju Batajnica koje se nalazi na kraju tog puta, ali i svim propratnim naseljima. Na ovaj način praktično bismo dobili neki oblik zaobilaznice, gde bi bilo moguće direktno isključenje sa autoputa, što bi značilo i bolju povezanost sa Novim Beogradom i Zemunom. Deonica od Kvantaške pijace do Pupinovog mosta nije preterano dugačka, ali je izuzetno frekventna jer tuda prolazi veliki broj ljudi, a izgradnjom kružnog toka ljudima bi se na dnevnom nivou omogućio znatno kvalitetniji život – ocenio je Šapić.

Prema njegovim rečima, drugi projekat na kojem se radi jeste Batajnički drum, od Pupinovog mosta ka autoputu, u dužini od oko osam kilometara.

– Planirano je da saobraćajnica čitavom dužinom dobije po dve trake u oba smera, ali i da se raskrsnice pretvore u kružne tokove jer su analize pokazale da je to moguće – rekao je Šapić.

Šapić je obišao i radove na izgradnji vodovodne mreže u naselju Šangaj. On je istakao da će na novu mrežu biti priključeno oko 1.800 domaćinstava, kao i da će čitav posao biti završen do kraja novembra. Šapić je podsetio da je u februaru obišao radove, te da je prvobitno bilo planirano da na mrežu bude priključeno oko 1.000 domaćinstava, ali je na kraju taj broj gotovo udvostručen.

– Kada je vodovodna mreža u pitanju, posao je praktično završen i preostalo je još nekih stotinak metara, što bi trebalo da bude završeno do kraja meseca. Trenutno su u toku radovi na priključenju domaćinstava na mrežu. Ukupna vrednost radova na izgradnji vodovodne mreže je 320 miliona dinara – rekao je Šapić.

On je dodao da se trenutno radi na još nekoliko projekata vezanih za ovaj deo grada, od kojih je najvažnije novo groblje u Batajnici, koje je u fazi završetka projektovanja.

– To je inicirala Opština Zemun, ali postoje određeni problemi sa lokacijskim uslovima. Ipak, novo groblje u Batajnici je neophodno i zbog toga nećemo odustati, bez obzira na administrativne ili druge probleme. Radovi na proširenju groblja u Ugrinovcima su počeli i očekujem da taj posao bude završen relativno brzo – istakao je Šapić.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Policija-police

Devet osoba uhapšeno zbog eksplozije gasa u Zemunu

SKORO POLOVINA UGOSTITELjA NE ŽELI DUVANSKI DIM U SVOJIM LOKALIMA