in ,

Zgrada pošte na Savskom trgu biće srušena – Na njenom mestu gradiće se Kulturni centar i Kampus obrazovnih ustanova (FOTO)

(Foto: Urbanistički projekat/ Mašinoprojekt kopring)

Nekadašnja zgrada pošte na Savskom trgu u Beogradu biće srušena, a na njenom mestu predviđena je izgradnja Kulturnog centra, kao i gradnja Kampusa obrazovnih ustanova – osnovne škole i depadansa predškolske ustanove, vidi se iz urbanističkog projekta za koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio javnu prezentaciju.

Idejnim rešenjem, predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta i izgradnja novog – Kulturnog centra sa, kako se ističe, idejom da se izvrši potpuna oblikovna rekonstrukcija prema izvornom projektu arhitekte Momira Korunovića.

Aktuelni izgled pošte (Foto: Google Maps/screenshot)

Spoljašnja opna projektovana je u formi i gabaritu, prema originalnim crtežima, sa posebnim osvrtom na originalnu plastiku i ornamentiku sa originalnog objekta. Unutrašnji prostor je prilagođen novoj nameni, kao i konstrukcija uslovljena novom funkcijom i savremenom tehnologijom izgradnje – piše u projektu.

Objekat je, dodaje se, projektovan kao niz prostora za potrebe kulturnih sadržaja (dečji muzej, galerije, umetničke radionice, škole kulturno umetničkih disciplina, knjižare…). Predviđeni su i prostori za tehničke i sanitarne prostorije.

Prema originalnom projektu, objekat je spratnosti Po+P+6.

(Foto: Urbanistički projekat/ Mašinoprojekt kopring)

Objekti Kampusa obrazovnih ustanova, osnovna škola i depadans predškolske ustanove definisani su kao dve zasebne celine sa potrebnim sadržajima za pojedinačne objekte.

– Objekti su projektovani u duhu savremene arhitekture, u skladu sa ambijentom lokacije i kompaktnog volumena – navodi se u projektu.

U istočnom delu građevinske parcele predviđeni su sportski tereni, koji obuhvataju otvorene terene za rukomet, košarku i odbojku sa pratećim tribinama na otvorenom.

Nosilac izrade projekta je preduzeće Mašinoprojekt kopring a.d. iz Beograda, a zahtev za potvrđivanje Urbanističkog projekta je podnelo preduzeće Belgrade waterfront d.o.o. u ime investitora Grada Beograda.

Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

DOBIO 600 EVRA U KLADIONICI, PA GA PRETUKLI I OPLJAČKALI!

Eksplozija u Zemunu: Muškarac nađen mrtav, žena u teškom stanju