in ,

ČETIRI BEBE U BEOGRADU PREMINULE OD VELIKOG KAŠLjA; Jedno dete na respiratoru

Foto: Pixabay

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Ovo je jutros za RTS izjavio dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”.

– Nažalost, mala deca, odojčad do 4 meseca mogu da razviju veoma tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri deteta – kaže dr Vukomanović.

Kako je dodao, jedno dete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

– Ima oko 70 dece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizovana i ukazuje na porast dece sa teškom kliničkom slikom – kaže dr Vukomanović.

Imunizacija je obavezna i počinje u drugom mesecu života i ne treba da postoji bilo kakva brana za propisnu vakcinaciju dece, ističe dr Vukomanović.

Veliki kašalj je bakterijsko oboljenje respiratornog trakta, čija su najčešća manifestacija uporni, dugotrajni napadi kašlja. Može uticati na bilo koga, posebno je opasno za decu mlađu od 1 godine i starije osobe, a izaziva je bakterija Bordetella pertussis. Do pojave vakcine bio je najčešći uzrok smrti kod dece, a izgleda da će biti i sada.

Ovu bolest karakterišu jaki, zagušljivi napadi kašlja koji traju nekoliko nedelja. Prate ih oštro disanje, ponekad povraćanje i pojava tamnoplave kože lica (cijanoza).

Disanje se otežava i telo je iscrpljeno.

Za razliku od drugih ozbiljnih bakterijskih bolesti, veliki kašalj se javlja bez temperature, osim ako zaražena osoba ne pati od druge, sekundarne infekcije.

Period inkubacije velikog kašlja kreće se od 7 do 21 dan (u proseku 10 dana) od prvog kontakta sa bakterijom.

Bolest je dugotrajna, obično traje 6-10 nedelja, a njen tipičan tok ima 3 stadijuma. U početku se manifestuje kao obična prehlada praćena samo blagim kašljem. Kasnije se javljaju česti i uporni napadi kašlja, posebno noću. U naprednijoj fazi, napadi kašlja se javljaju čak i tokom dana.
Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Groblje kućnih ljubimaca: Ovako će se sahranjivati u Beogradu kuce, mace i druge životinje, čak i golubovi

Šok priznanja učesnice rijalitija – Jovana bila sa Kalinićem i fudbalerima