in ,

Potvrđena prva optužnica za ratne zločine počinjene tokom “Oluje”

Foto: Printscreen/Youtube

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je potvrdilo prvu optužnicu koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno-policiskoj akciji “Oluja”, dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

Ispitujući optužnicu Tužilaštva za ratne zločine, krivično vanpretresno veće je stalo na stanovište da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka, pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela koje im se optužnicom stavlja na teret, odnosno da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi za optuženje u konkretnom slucaju, navodi se u saopštenju suda.

U optužnici piše da je “Oluja” podrazumevala napad na južni i severni deo Republike Srpske Krajina sa ciljem da se u kratkom roku Vojska RKS porazi i preuzme kontrolu nad tim delom Krajine.
Vaše mišljenje je Pozitivno / Negativno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Policija

Uhapšene dve osobe zbog posedovanja oko pet kilograma amfetamina

Ponovo dojava o bombi u Matematičkoj gimnaziji, stigao mejl sa pretećom porukom